Piirtämisellä on paljon samankaltaisia piirteitä kuin tietoisen läsnäolon harjoituksilla. Joogaan jonkin verran, ja olen opetellut olemaan läsnä havainnoissani ja itsessäni. En ole itse koskaan osallistunut mihinkään ryhmään tai ohjaukseen, jossa yhdistettäisiin vaikka piirtäminen mindfulness-harjoitteisiin. Niiden yhteydet ovat kuitenkin selvät. Niin myös piirtämisen vaikutukset arjessani.
Kun teen käsilläni, mieli sulkee ympäriltä muita ajatuksia. Piirtäessäni keskityn vain käsillä olevaan hetkeen.
Piirtäminen helpottaa stressiä.
Vaikka piirtämisellä on varmasti stressiä ehkäiseviä vaikutuksia, myös stressaantuneena kannattaa piirtää. Piirrän itse usein iltaisin ennen nukkumaan menoa.
Kun keskustelen ihmisten kanssa piirtämisestä, usein reaktio on, että se vaatii taitoa. ”En osaa piirtää”, on yleisin kuulemani vastaus. Ei tarvitse osata piirtää voidakseen piirtää. Piirtämiseen tarvitaan toimiva raaja, kynä ja paperia tai muu sopiva alusta.
Kun pääset piirtämisen vauhtiin, kiinnitä huomiota välineisiisi: Piirtämisen taitoa tärkeämpää on löytää välineet, joiden kanssa tekeminen tuntuu hyvältä. Tutki ja tunnustele erilaisia piirtimiä ja kyniä sekä eri tavoin pinnoitettuja tai eri värisiä, huokoisia tai kiiltäviä, papereita, kartonkeja, puupintoja jne. Entä tuntuuko sinun piirtoviivallesi ja kädellesi ja kehollesi ystävällisimmältä käyttää lyijykynää, tussia, värikynää, liitua, hiiltä, kuivamustekynää…
Kiinnitä piirtäessäsi huomiota kaikkiin aisteihisi. Kuuntele, tunnustele kosketusta, aisti tuoksuja.
Vaikka ”omasta päästä” piirtäminen on myös hyväksi ja ruokkii monenlaisia asioita aivoissa, suosittelen aloittamaan mallista piirtämisellä. Malliksi sopii hienosti vaikka joku huonekasvi, puu tai huonekalu. Tärkeintä on katsoa koko ajan. Alamme helposti kuvitella ja päätellä, miten vaikka joku lehti kääntyy toisen taakse tai miten haara kasvaa rungosta. Mutta silloin mieli kulkee jo muualle itse piirtämisestä. Silloin mieli alkaa laatia suunnitelmaa ja tavoitetta, ja kiitää edelle jo kuvittelemaan ”oikeanlaista” lopputulosta.
Piirtämisessä tärkeintä onkin siis katsominen. Katso kohdettasi jatkuvasti. Piirrä juuri se, mitä näet. Mitä useammin katsot, sitä vähemmän ehdit ajatella. Mielesi saa levätä. Silmäsi ja kätesi tekee työn. Koko keho osallistuu piirtämiseen.
Jos tunnet, että kriittinen mieli tulee aloittamisen ja tekemisen tielle, voit kokeilla muutamaa käytännön konstia sen hiljentämiseksi:
- Ota käyttöön toissijainen kätesi. Jos olet oikeakätinen, ota käyttöön vasen käsi. Jos olet vasenkätinen, käytä oikeaa.
- Päätä ennen aloittamista, että piirustuksesi menee suoraan roskiin. Se ei ole kovin ekologista eikä taloudellista, mutta se vapauttaa sinut onnistumisen vaatimukselta.
Usein piirtämisen jälkeen tuntuu, että joku mieltä askarruttava vaikea asia on liikahtanut, tai mieleen on tullut tilaa. Joskus on herännyt myös uusia ideoita.
Itse piirrän paljon toisenlajisia. Viime aikoina olen palannut ihmisen piirtämiseen 10 vuoden tauon jälkeen. Vaikka joudun niissä käyttämään malleina enimmäkseen valokuvia ja videokuvia, olen kokenut piirtämisen olevan mahdollisuus myös harjoittaa empatiaa sekä (itse)ymmärrystä. Tuntea myötä. Olla utelias. Olla nöyrä toisen yksilön ihmeen edessä. Ja kiitollinen omasta ihmeestään.