Olen itseoppinut taittaja. Se tarkoittaa, että minulla ei ole graafisen suunnittelijan koulutusta. Mutta ei kukaan opi itse, tietenkään. Suurimmat käytännön opit sekä valtavasti näkemyksiä ja peilipintaa olen saanut vuosien mittaan alati kärsivälliseltä puolisoltani. Lisäksi olen käynyt lyhyitä ja pitempiä täydennyskoulutuksia graafisen suunnittelun alalta. Mutta eniten minua on opettanut työ ja opettaa koko ajan. Tänään en tiedä, mitä huomenna huomaan, etten tiennyt vielä.
Aloitin taittotyöt joskus tekemällä hanketyönantajilleni esitteitä ja pdf-muotoisia nettijulkaisuja. Pikku hiljaa huomasin taittavani yhä useammin julisteita, käyntikortteja, näyttelykutsuja, hankejulkaisuja, asiakaslehtiä ja opinto-ohjelmia.
Ensimmäisen kirjani taitoin vuonna 2017. Tuotin Loimaan työväenopistolle ”Runomankeli”-kurssin, jolle ryhmä pitkäaikaisia ja uusia opiskelijoitani osallistui julkaistakseen oman antologian. Työstimme runoja ja suunnittelimme kirjaa yhdessä. Taitoin ja suunnittelin kirjan ulkoasun. Kansikuva oli yhden osallistujan. Hoidin painotaloasioinnin. Opiskelijat julkaisivat antologiansa sponsoroituna omakustanteena osana Suomi100-ohjelmaa ja lähtivät ’kiertueelle’ esiintymään runoineen.
Antologiaprojekti oli huippuhieno ja opettavainen. Intohimo kirjojen tekemiseen oli syttynyt, ja jäi pysyvään roihuun.
Sittemmin olen taittanut omakustannelastenkirjoja, -elämäkertoja ja -pokkareita, värityskirjoja, Puru-kollektiivin runoteoksia sekä Kustannus Z -kustantamon lasten- ja nuortenkirjoja, jotka ovat olleet myös nuorten itsensä kuvittamia tai kansikuvittamia.
Tämän artikkelin artikkelikuva on Raisa Jäntin runoteoksen Vaarallisen eläimen tilanne (Puru-kollektiivi 2022) kannesta. Artikkelin otsikko on aito palaute pitkäaikaiselta asiakkaalta. Juuri siksi, etten koskaan osannut valita, keskittysinkö kuvaan vai sanaan, minusta on kasvanut ”paljon enemmän kuin taittaja”. Koska työskentelen intohimolla sekä tekstien maailmojen ja rakenteiden parissa että visuaalisten asioiden kanssa, koen näkeväni teoksen alusta asti jotenkin kokonaisena: On äärimmäisen tärkeää löytää juuri kyseiselle kirjalle, juuri sille ainutlaatuiselle maailmalle ja kielelle, oikea ilmimuoto. Se koskee paitsi ulkoasua ja sivuntaittoa, myös kaikkia fontteja, paperi- ja kansivalintoja, ns. lukuohjeita, rytmitystä jne.
Runokirjojen taittoa rakastan erityisesti. Se on käsityötä ja hiontaa. Kyse on aukeamista, säkeistä, tyhjistä tiloista, siirtymistä ja rytmistä, jossa taiton on oltava todella tietoisesti tekstin palveluksessa.
Koska teen tätäkin työtä vain osan aikaa, minulla on ollut erityinen mahdollisuus taittaa vain sellaisia kirjoja, joiden sisältöön olen päässyt tutustumaan tai jopa ollut kiinteästi mukana niiden matkalla valmiiksi asti. Tätä mahdollisuutta päätoimisella tai in-house -graafikolla harvoin on.
Mitä voin antaa sinulle? Rakkauteni rakenteisiin. Kuuntelevan, keskustelevan, kanssasi pohtivan ja yhdessä ratkaisuja kohti etenevän taittajan, joka jakaa mielellään oppimansa ja tietää, että oppii myös sinulta valtavasti.